Miért engedted ki a gyereket egyedül az Internetre?

Minden szülő szeme fénye a gyermeke. Óvja, félti a veszélytől, legtöbben az utcára sem engedik még őket egyedül egy bizonyos korig. Ne állj szóba idegenekkel, ne fogadj el semmit idegenektől, hangzik el sokszor eme bölcs tanács.

Ez régen jó páncél és jó tanács volt a gyerek számára. Na, de manapság, amikor a lurkót szinte páros lábbal rúgják a szülők az internet mezejére, mégis mi történik? Elment az a maradék józan eszük?

Attól, hogy a gyerek a szobában magában nyomkodja a mobilt, tabletet, számítógépet, konzolt, még nem biztos, hogy egyedül van, és az sem biztos, hogy nincs veszélyben. Sok szülő maximum azon zsörtölődik, hogy túl sok a képernyőidő a gyereknél, kicsit kimehetne az udvarra, játszótérre, stb. Arra viszont nem gondolnak, hogy a 21. században már bizony megváltoztak a kapcsolati síkok. Nem a játszótéren barátkoznak a lurkók, hanem a Fortnite-ban, nem a meséket nézik a TV-ben, hanem a Youtube celebek csatornáit, és nem a gesztenyét gyűjtik, hanem az XP-ket.

TE szülő vagy? Elgondolkodtál már azon, hogy a gyermeked kíváncsiságát mennyi választja el mobilnettel ellátott okostelefonján az erőszaktól, a pornótól vagy éppen egy pedofiltól? A válaszra hagyok egy kis gondolkodási időt, csak gondold végig, mennyi időbe telik beírnod a szex, pornó, gyilkosság szavakat a böngészőbe. Csak és kizárólag az választja el a gyerekedet ettől, hogy megfogalmazódik-e a fejében a kíváncsiság vagy sem az adott téma iránt. A találatok pedig nem biztos, hogy jó irányba fogják alakítani személyiségének fejlődését.

De persze az is előfordulhat, hogy teljesen normális dolgokat néz, majd a rendszer kapcsolódó ajánlásokkal egyre távolabb és durvább irányba tereli a csemetét:

De mi a helyzet a pedofíliával? Erre nem adtam választ, mert ennek egy nagyobb lélegzetű szakaszt szánok. Mégis hogy kerülhetne kapcsolatba egy gyerek pedofillal? Mondok mindjárt rengeteg példát. Bármilyen online felületen. A TikTok-on, amit egész nap lapozgat, a Youtube fiókján keresztül, amivel kommentál a videók alá, a Facebook fiókján keresztül a Messengeren, vagy akár az Instagramon. Valamelyik csak van a gyereknek, még ha nem is tudsz róla. Oké, elveszed a telefonját, máris minden megoldódott? Dehogy. Min játszik a gyerek, ha nem telefonon? PC, Xbox, Playstation? Már a single player játékok nem menők, mindent multiban kell tolni. A Fortnite-tól a PubG-n keresztül a CoD Warzone-on át bárhol megismerkedhetünk idegen “jóbarátokkal” vagy akár gyerekekre vadászó, közelükbe férkőző pedofilokkal. A szexuális ragadozóknak roppant könnyű dolguk van már ezeken a digitális vadászmezőkön. Egyből meg van a közös érdeklődés a “barátkozáshoz”, majd elcsábítják a gyereket valahová titokban, és ez szinte semmilyen erőfeszítésbe sem kerül részükről.

Ezek után is bátran kiengeded a gyereket az online térbe? Természetesen a Te döntésed, de remélem jó gondolatébresztő volt ez a cikk.

Mi a megoldás? Nem a gyerek eltiltása, hanem a ne állj szóba idegenekkel továbbfejlesztése. Elbeszélgetni a gyerekkel az internet veszélyeiről. Továbbá van lehetőség különböző szülői felügyeletekre pl. mobiltelefonon, tableten, PC-n. Több vírusírtó is képes alkalmazásokat blokkolni, használati időt korlátozni, webes kulcsszavakra szűréseket alkalmazni. Ilyenekre képes többek között a BitDefender, a Norton 360 Premium és a Kasparesky Total Security is, ráadásul egyúttal a gépünk biztonságáról is tudunk vele gondoskodni.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.